Vapenringen är en aktuell historia

Familjeföretaget Atelier Torbjörn Tillander har långa traditioner inom planering och tillverkning av signet- och vapenringar för adelssläkter. Motsvarande kunnande är svårt att finna i dessa dagar och därför strävar vi till att värna om denna specialkunskap. Alla våra signetringar tillverkas för hand på vår verkstad i Helsingfors centrum.

När det vankas fest i adelssläkter styr många stegen mot Glogatan för att beställa en vapenring dagen till ära. För de flesta är dock signet- och släktringar ett okänt fenomen. Så vad handlar dessa ringar, och traditionerna kring dem, egentligen om? 

I affären på Glogatan möts vi av gemmologen och säljsbiträdet Maria Hovi. 

“Signetringar kan ses som stiliga identitetsbevis, åtminstone om man vill ta till den mest traditionella funktionen. I historien användes just vapenringar för att till exempel signera viktiga brev och dokument för att kunna säkerställa identitet på avsändare och att brevsekretessen förvarats intakt” förklarar Mia. Numera är vapenringarna ett sätt att signalera tillhörighet till en familj eller släkt. I dagens samhälle används ringarna för att fira till exempel födelsedagar, äktenskap eller andra stora milstolpar i livet. Dessa ringar kopplas starkt till familjetraditioner.

Även om vapenringen är ett traditionellt smycke, behöver det inte se förlegat ut. Vapenringen kan också ersättas med ett annat vapensmycke, man kan till exempel gravera in vapnet på manschettknappar eller tillverka en platta med vapnet för ett halssmycke. Man kan också modernisera smycket genom att kombinera olika material, en populär signetringmodell för kvinnor är den med diamanter i skenan. På den senaste tiden har det också blivit populärt att framhäva vapenringen genom att kombinera den med en böjd diamantradring intill. Ringens vapensten kan också vara ett mer spännande alternativ än den traditionella sardonyxen. Hur låter till exempel en lila ametist, gul sitrin eller bergskristall?

Vi hjälper dig gärna med signet– och vapenringar. I andra heraldiska ärenden kan ni vända er till Finlands riddarhus. Du kan bekanta dig med vår kollektion av släktringar här. Vi tillverkar också unika modeller enligt ditt önskemål. Välkommen till Glogatan så berättar vi mer. Se dock till att vara ute i tid, för tillfället är leveranstiden för vapenringar ca. 3 månader.